• 17okt
        • Nevšedná návšteva

          Štvrtého októbra sme si v našej škole pripomenuli Svetový deň zvierat. Žiaci využili možnosť predstaviť spolužiakom a učiteľom svojich domácich miláčikov – okrídlených, plaziacich sa, s chvostom…, ktorí od vekov robia život na modrej planéte krajším.

          Vďaka tomu sa z prvej ruky dozvedeli viac o starostlivosti, potrebách, starostiach a radostiach života chovateľa psíka, škrečka, papagája, zajaca, slimákov či kreviet… Majitelia zvierat, pre ktorých by bol pobyt v škole príliš náročný, spolužiakom predstavili svoje zvieratko prostredníctvom fotografie. Najmenších žiakov sprevádzali do školy  zvieratká z plyšu.

          S ôsmakom Danielom zažil školský deň jeho papagáj Woody – ladniak krátkochvostý, ktorého domovom sú ďaleké Šalamúnove ostrovy a Nová Guinea. Ako prezradil Daniel, Woody obľubuje semienka slnečnice, prosa, oriešky a tiež ovocie – banány, kivi, hrozno. Pochúťkou je preň jablko a ananás, vyhýbať sa však musí avokádu, ktoré je preň toxické. Tento druh papagája dokáže prirodzene imitovať zvuky. „Môj Woody vie povedať: ahoj, kivi, Woody, káva, hop. Zatiaľ sa nenaučil žiadnu nadávku. Doma ho máme  voľne pusteného, musíme však  dávať pozor na všetky elektrické káble a ovládače od hernej konzoly PlayStation, pretože ich všetky svojím zobákom ozobal, “ uzatvára Danko.

          Anička z VIII. A predstavila svojim spolužiakom slimáka afrického. Tento druh je oveľa  väčší než slimáky, ktoré bežne stretávame u nás. Môže dorásť do veľkosti ulity 12 až 20 cm a dožiť sa 5 až 7 rokov.

          Ako prezradila, chov slimákov nie je náročný. „Mám ich v teráriu, na dne majú položené kokosové vlákno a zabezpečené dostatočné vetranie a vlhčenie. Kŕmim ich listami púpavy, šalátom, zeleninou, majú veľmi rady uhorku. Aby bola ulita pevná, do jedálnička im pridávam vápnik vo forme sépiovej kosti,“ doplnila mladá chovateľka.

          „Chcela som psíka, ale nemáme preň dosť miesta. Zatiaľ máme zajačika. Volá sa Bunny,” hovorí štvrtáčka Viktoriya.

          „Ja mám dvoch psíkov. Jeden z nich sa volá Quido, má tri roky a je veľmi pažravý. Raz našiel v garáži otvorené vrece s granulami a prejedol sa, odvtedy mu to ostalo,“ dodáva s úsmevom štvrtáčka Danka, ukazujúc fotografiu svojho psieho kamaráta.

          Moja agama bradatá je samička. Samček býva väčší než samička. Je to určite lepšie zvieratko než gekončík nočný, to je totiž nočný tvor, takže v noci robí šarapatu. S agamou sa môžeš hrať aj cez deň. Agamy potrebujú teplo, preto majú v teráriu žiarovku. Ako všetky plazy, tak aj agamy zvliekajú kožu. Kŕmim ju kobylkami, sarančami a musíme jej dávať aj vitamíny,“ rozrozprával sa Jakub.

          Tak trochu iný školský deň nám mal pripomenúť, že zvieratá tu nie sú len pre nás, ale s nami, že sú to naši pozemskí susedia, ktorých musíme rešpektovať a chrániť.

    • 17okt
        • Severáček rozospieval našich prvostupniarov

          Hosťami trinásteho ročníka Medzinárodného festivalu zborového umenia Žilina Voce Magna bol aj detský spevácky zbor Severáček. Žiaci prvého stupňa mali počas výchovného koncertu v Dome umenia Fatra možnosť na vlastné uši zažiť spevácke majstrovstvo detí z českého Liberca.

          Pod taktovkou Silvie Langrovej zneli piesne z obdobia renesancie, ľudové piesne, moderná Putting on the Ritz aj známa skladba Butter kapely BTS v zborovej úprave, ktorú už o niekoľko týždňov zaspievajú zboristi Severáčku na festivale v Južnej Kórei. Africká pieseň Bhombela bola vyvrcholením koncertu, na ktorom sa spievalo a tancovalo nielen na pódiu.

          Ďakujeme za krásny umelecký zážitok.

    • 17okt
    • 17okt
    • 10okt
        • Múzeum holokaustu v Seredi

          29. septembra 2023 sa žiaci 8. a 9. ročníka s pani učiteľkami Hogajovou, Šimlíkovou a Poljakovou zúčastnili exkurzie do Múzea holokaustu v Seredi. Múzeum predstavuje autentické miesto bývalého pracovného a koncentračného tábora v Seredi.

          „Bola to zaujímavá exkurzia, vďaka ktorej sme sa dozvedeli veľa nových a smutných informácií o krivdách minulosti.“ A. O. (9. A)

    • 10okt
        • Noc výskumníkov

          Dňa 29. 9. 2023 sa žiaci 5. a 7. ročníka zúčastnili v OC Mirage 17. ročníka festivalu vedy Európska noc výskumníkov. Je to najväčšie vedecko-popularizačné podujatie na Slovensku, ktoré sa snaží prispieť k zvýšeniu záujmu mladých ľudí o štúdium vedecko-technických smerov. Prostredníctvom pokusov a interaktívnych ukážok mali žiaci možnosť oboznámiť sa s množstvom javov a dejov, ktoré prebiehajú bežne okolo nás. Vedci a študenti univerzít prezentovali svoje výskumy v desiatkach stánkov. Pre žiakov bolo pripravené množstvo atrakcií a tiež vedomostný kvíz. Festival u našich žiakov vyvolal veľmi pozitívny ohlas a množstvo pekných, podnetných zážitkov.

    • 10okt
        • Exkurzia Okrasa Čadca

           V rámci predmetu Práca a technika žiaci 7. A triedy navštívili dňa 25. 09. 2023 závod na výrobu vianočných ozdôb Čadca Okrasa. V závode sa oboznámili nielen s procesom výroby vianočných ozdôb, fúkaním, ale aj striebrením, maľovaním, dekorovaním a finálnym balením hotových vianočných ozdôb. Po prehliadke výrobného závodu sa žiaci presunuli do kreatívnej dielne, kde si vyrobili vlastné vianočné ozdoby. V podnikovej predajni závodu si mohli žiaci zakúpiť krásne vianočné ozdoby na stromček, ktorými určite potešili svojich blízkych.

    • 03okt
    • 03okt
        • Zlato z Terchovej

          Mimoriadny úspech sa našim chlapcom podaril na turnaji v malom futbale, ktorý v závere septembra hostila ZŠ s MŠ Adama Františka Kollára v Terchovej. Okrem cenného víťazstva si náš deviatak Šimon Chreno odniesol aj titul kráľa strelcov. Srdečne gratulujeme.

    • 20sep
        • Vitajte, prváci

          Úvod septembra tradične patrí škole. Aj triedy tej našej  4. septembra znovu ožili. Po prázdninách sa stretli „starí“ kamaráti, spolusediaci a spoluškoláci. Na svoje nové žiacke dobrodružstvo sa vydali dve triedy prvákov. Zo srdca im želáme úspešný prvý školský rok plný nových vedomostí, objavovania, spoznávania a zážitkov. Vitajte medzi nami.